Неділя, 19.11.2017, 21:53
Вітаю Вас Гість | RSS

Великовільшанський НВК "ЗОШ І-ІІІ ст. - ДНЗ"

Меню сайту
Наше опитування
Чи подобається Вам Меню нашого сайту?
Всього відповідей: 206
Афоризми
Форма входу
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2013 » Жовтень » 14 » День українського козацтва
14:18
День українського козацтва
 КОЗАЦЬКИЙ  КУЛІШ
 
"…І страву всякую, без мови,                    
В голодний пхали все куток.                    
Тут з салом галушки лигали,                   
Лемішку і куліш глитали                           
І брагу кухликом тягли…                                       
…Тут їли різнії потрави… 
Свинячу голову до хріну
І локшину напереміну,
Потім з підлевою індик;
На закуску куліш і кашу,                             Лемішку, зубці, путрю, квашу
І з маком медовий шулик…”
Котляревський
 
Всі лицарські страви може приготувати досвідчений козак-кошовар («кошовар» – означає людину, яка може приготувати страву на 900 козаків, тобто кіш). Кошовар – це не тільки кухар, а справжній козак-характерник, знавець трав і костоправ, мистецький воїн і оповідник, людина, яка залагодить будь-яку справу, поважна особа в громаді, з якою радилися і ніхто ніколи не сварився.
Наші прадіди, лицарі Війська Запорозького Низового, були надзвичайно мудрими й практичними людьми, тож навіть гудзики для жупанів робили з олова таким чином, щоб в разі нагальної потреби, а саме нестачі куль, під час бойовиська їх можна було відрізати від жупана та зарядити ними мушкет чи пістоль. Крепко стояли Запорозькі козаки на обох ногах по обидва боки Дніпра, керувались виключно здоровим ґлуздом, тож брали із собою в похід лише саме необхідне. Їжа – це було останнє, що вони вантажили на бойового коня йдучи на війну.

Інтернет-ресурс «Козацький куліш», «Мамаєва слобода»







Сьогодні розпочинаємо,
Аби не забути роду,
Де прославу козацьку згадаєм
Аби бути гідними свого роду
 













Традиційно на Покрову у школі
підполковник Соборно-Гетьманського Козацтва Капшук Василь Петрович
з молодими козаками-школярами готують
КУЛІШ.
Справжній, козацький…
 
Каша вдалася на славу козацтву − смачною та запашною!
Саме важливе: роздати вже готовий куліш…
  

Хто не спробував, той не знає як це смачно
 
Вчителі теж полюбляють традиційний куліш
Переглядів: 334 | Додав: VDV | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Ми у Facebook
МИ ЗАРЕЄСТРОВАНІ